niedziela, 23 lutego 2014

Zupa Śmietanowo-Pieczarkowa


Francuski botanik Marchant Odkrył  tajemnicę grzybni, z której wyrastają pieczarki. Już w drugiej połowie XVII wieku paryscy ogrodnicy na grzędy z końskim nawozem przesadzili "korzonki" dzikiej pieczarki. Okazały się tak dobre, że już wkrótce smak tych grzybów mogli poznać najzamożniejsi mieszkańcy Paryża. Były one bowiem bardzo drogie i uchodziły za wielki rarytas, niektórzy traktowali je na równo z truflami. Z Francji sława pieczarek trafiła na stoły w pozostałych krajach europejskich. Dziś największymi producentami pieczarek są Holendrzy i Polacy. W Polsce z roku na rok rośnie wielkość upraw pieczarki co oznacza, że już w najbliższym czasie będziemy jej największym producentem na kontynencie oraz trzecim na świecie. Co czwarta pieczarka jest wyprodukowana w Polsce.




Składniki:
  • 500g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 litr bulionu
  • tymianek
  • 200ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz 
  • natka pietruszki
  • pieczywo
Wykonanie:
  • Umyj, obierz i pokrój pieczarki.
  • Na patelni rozgrzej masło.
  • Usmaż pokrojoną w kostkę cebulę (aż zmięknie), następnie dodaj pieczarki.
  • Przełóż całość do garnka, zalej bulionem, dodaj przyprawy i śmietanę.
  • Całość zagotuj i posyp posiekanymi liśćmi pietruszki.
  • Podawaj z chrupiącymi grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz