niedziela, 2 kwietnia 2017

Batoniki snickers z białej fasoli

Szerokim łukiem omijam półki sklepowe z gotowymi słodyczami, które zawierają mnóstwo cukru.
Jest dużo sposobów na zrobienie domowych słodyczy, które nie tylko nam nie zaszkodzą, ale także świetnie wpłyną na nasze zdrowie :)
Tym razem zaskakujący przepis na batoniki z fasolowym nugatem w którym nikt nie poczuje fasoli :)




Pierwsza masa czekoladowa:
  • 100 ml mleczka kokosowego 
  • 100 g gorzkiej czekolady 70- 85% kakao bez cukru
  • 1 łyżka domowego masła orzechowego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i dodaję resztę składników. Mieszam do uzyskania jednolitej lekko płynnej masy. Całość przelewam na wyłożoną papierem blaszkę o wymiarach 20 na 30 cm. wstawiam do lodówki na około godzinę.

Nugat z fasoli:
  • 400 g białej ugotowanej fasoli bez zalewy
  • 50 g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 150 g miodu
  • 75 g mąki kokosowej
  • laska wanilii
Do malaksera wrzucam fasolę i pozostałe składniki. 
Powstałą masę wykładam na czekoladowy spód i wstawiam do lodówki na 2 godziny.

Karmel z daktyli/żurawiny/suszonej śliwki:
  • 200 g suszonych daktyli
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g suszonych śliwek
  • szczypta soli
  • 3 łyżki wody
Miksuję wszystko na jednolitą masę w dobrej jakości blenderze. Należy uważać, aby nie spalić urządzenia. Gotowy karmel wykładam na nugat.

Druga masa czekoladowa:
  • 100 ml mleczka kokosowego 
  • 100 g gorzkiej czekolady (70- 85% kakao bez cukru)
  • 1 łyżka domowego masła orzechowego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • orzechy laskowe
  • migdały
  • nerkowce
  • pistacje

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i dodaje resztę składników. Mieszam do uzyskania jednolitej lekko płynnej masy, przelewam na warstwę karmelu. Całość posypuje orzechami.




3 komentarze: