poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Czekoladowe muffiny bezglutenowe z fasoli

Standardowe ciasto na muffiny składa się z połączenia składników mokrych i suchych. A co by było gdybym użyła czegoś pomiędzy? :) W tym przypadku świetnym zamiennikiem mąki może być puszka fasoli, która zawiera w sobie spore ilości skrobi, ale także wody. Czekolada całkowicie niweluje smak fasoli, a dojrzały banan i mód stanowią zdrowszą alternatywę dla cukru. 




Składniki na 6 muffinów:

  • 25 g gorzkiej czekolady 85%
  • 1 puszka fasoli bez zalewy
  • 1 dojrzały banan
  • 4 łyżeczki karobu/kakao
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka miodu

Wypłukaną w wodzie fasolę oraz banana i jajko zmieliłam blenderem. Dodałam rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i pozostałe składniki (karob, cynamon, sól, proszek, miód). Wymieszałam wszystko do uzyskania gładkiej jednolitej masy i wyłożyłam na formę do pieczenia muffinek.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz