Standardowe ciasto na muffiny składa się z połączenia składników mokrych i suchych. A co by było gdybym użyła czegoś pomiędzy? :) W tym przypadku świetnym zamiennikiem mąki może być puszka fasoli, która zawiera w sobie spore ilości skrobi, ale także wody. Czekolada całkowicie niweluje smak fasoli, a dojrzały banan i mód stanowią zdrowszą alternatywę dla cukru.
Składniki na 6 muffinów:
- 25 g gorzkiej czekolady 85%
- 1 puszka fasoli bez zalewy
- 1 dojrzały banan
- 4 łyżeczki karobu/kakao
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli himalajskiej
- 1 łyżeczka miodu
Wypłukaną w wodzie fasolę oraz banana i jajko zmieliłam blenderem. Dodałam rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i pozostałe składniki (karob, cynamon, sól, proszek, miód). Wymieszałam wszystko do uzyskania gładkiej jednolitej masy i wyłożyłam na formę do pieczenia muffinek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz