sobota, 1 lutego 2014

Fondant Czekoladowy z Cynamonem

Z tym deserem jest jak z gotowaniem jajka na miękko, istnieje pewna zasada, która nie zawsze się sprawdza, ciasto ma być płynne w środku więc trzeba uważać żeby nie przesadzić z pieczeniem. Gdy wypieczemy ciasto zbyt mocno, to niestety nie będzie miało ono wiele wspólnego z Fondantem. Fondant po przekrojeniu musi się rozpływać. Jak widać mój był odrobinę za długo w piekarniku, a gdybym wyciągnęła go za szybko, to po wyciągnięciu z formy rozlałby się całkowicie na talerzu. Mimo to, że ciężko jest ucelować w czas pieczenia, to i tak wykonanie jest banalnie proste i zajmuje niedużo czasu, a smak i zapach trudno opisać :)





Składniki:
  • 70g masła
  • 150g gorzkiej czekolady  
  • 3 całe jajka
  • 50g cukru
  • 3 płaskie łyżki mąki
  • 2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:
  • czekoladę oraz masło rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia.
  • ubij białka z cukrem i żółtkami, następnie dodaj ostudzoną czekoladę.
  • mąkę wymieszaj z cynamonem i dodaj do masy delikatnie mieszając
  • wyłóż ciasto do 4 foremek/kokilek wysmarowanych masłem
  • piecz w temperaturze 180°C przez 10-12 minut

Po upieczeniu delikatnie odwróć foremki i wyciągnij Fondant. Podawaj go z cukrem pudrem, płatkami czekolady lub owocami. Smacznego :)

2 komentarze:

  1. koniecznie muszę wypróbować, zapraszam do mnie http://allroadstokitchen.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń