sobota, 23 stycznia 2021

BEZGLUTENOWE MUFFINY Z BUREKIEM I CZEKOLADĄ

 Składniki suche:

  • 125g mąki ryżowej
  • 100 g mąki kasztanowej
  • 2 łyżki mąki z tapioki
  • 1/2 szklanki ksylitolu (lub cukru trzcinowego)
  • 0,5 szklanki kakao
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego) lub 1,5 łyżeczki sody
  • 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady 70% 


Składniki mokre:

  • 1 puszka mleka kokosowego Real Thai (400 ml)
  • 2 jajka
  • 100g masła klarowanego
  • 1 szklanka purée z buraków


Wykonanie:

Do miski wsyp wszystkie suche składniki i dodaj pokrojoną w kostkę czekoladę.

Do suchych składników wlej mleko kokosowe, wbij jajka i zmiksuj.

Następnie dodaj puree z buraków i masło.

Całość dobrze wymieszaj i przelej do foremek na muffiny.

Możesz trochę posypać mrożonymi jagodami.

Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz