czwartek, 24 lipca 2014

Focaccia

Rodzaj włoskiego pieczywa będącego bazą pizzy, traktowany jako przystawka lub dodatek do dań np. sałatek. Ciasto połączyłam z ugotowanymi ziemniakami, dzięki temu wyszło wilgotne i puszyste o lekko słonym smaku.




Składniki:
  • 4 średnie ziemniaki
  • 500g mąki pszennej
  • 25g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 20 małych pomidorków koktajlowych
  • czarne oliwki
  • oliwa z oliwek
  • suszone oregano
  • sól morska

Wykonanie:
  • Ziemniaki obrać i ugotować, następnie rozgnieść tłuczkiem na gładkie puree i ostudzić.
  • Do miski pokrusz drożdże i zalej 100 ml ciepłej wody, dodaj cukier i wymieszaj, odstaw na 5 minut.
  • Dodaj do drożdży przesianą mąkę i ziemniaki a następnie połącz składniki.
  • Dodaj 70ml ciepłej wody i wyrabiaj ciasto rękami, aż będzie sztywne.
  • W 4 łyżkach wody rozpuść 3 łyżki soli morskiej i dodaj do ciasta.
  • Wyrabiaj dokładnie ciasto i na koniec wgnieć w ciasto 3 łyżki oliwy z oliwek.
  • Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia.
  • Formę 20/30cm wysmaruj oliwą i wyłóż ciasto, poukładaj pomidorki oraz oliwki w odstępach 2-3 cm i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Oprósz ciasto, solą, pieprzem i oregano.
  • Piekarnik nagrzej do 200°C i wstaw do niego focaccię na 35 minut.
  • Po upieczeniu wyjmij na kratkę i podawaj lekko ciepłą jako dodatek do mięs i sałatek.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz