wtorek, 17 lutego 2015

Klasyczna Panna Cotta waniliowa z musem truskawkowym




Składniki: 4-6 porcji
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
  • 5 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 50 g cukru (1/4 szklanki)
  • 1-2 laski wanilii

mus truskawkowy: opakowanie mrożonych truskawek oraz kilka listków mięty zmiksuj z 2 łyżkami cukru pudru.

Wykonanie:
  • Śmietankę z mlekiem kokosowym zagotuj w małym garnuszku, następnie dodaj cukier oraz miąższ z laski wanilii.
  • Do filiżanki wsyp żelatynę i zalej ją gorącą wodą w proporcji 1 do 1, czyli 5 płaskich łyżeczek żelatyny na 5 łyżeczek wody. Całość energicznie wymieszaj i wlej do zagotowanej śmietanki.
  • Odstaw masę do ostygnięcia i mieszaj ją co jakiś czas.
  • Kiedy śmietanka zgęstnieje i ostygnie przelej ją w mniejsze naczynia, które schowasz do lodówki na co najmniej 5 godzin a najlepiej całą noc.


2 komentarze:

  1. ten mus truskawkowy wygląda tak pysznie...!

    OdpowiedzUsuń
  2. pamiętam, jak pierwszy raz spróbowałam - od razu wiedziałam, że będzie to mój ulubiony deser ;)

    OdpowiedzUsuń