poniedziałek, 30 czerwca 2014

Quiche z szparagami

Jestem wiernym fanem wszelkiego rodzaju ciast kruchych, tak więc francuskich tart - quiche również. Wypróbowałam już wiele składników w połączeniu z kruchym ciastem i przyszła pora na szparagi, tym razem zielone.



Składniki na ciasto:
  • 100g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki soli

Składniki na masę:
  • 1 pęczek szparagów
  • 200g krewetek tygrysich
  • 200g sera feta
  • 150g sera mozzarella
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 4 jajka
  • 100ml śmietanki 30%

Wykonanie:
  • Pokrojone w kostkę masło zagnieć z pozostałymi składnikami na ciasto.
  • Gotowe ciasto zawiń w folię aluminiową i schowaj do lodówki na minimum 1 godzinę.
  • Zimne ciasto wyłóż na formę do tart i zapiecz w temperaturze 180°C przez około 15 minut.
  • Szparagi umyj, odkrój zdrewniałe końcówki i wrzuć do wrzątku na 10 minut.
  • Na zapieczone ciasto wyłóż pokrojone szparagi, pomidory, krewetki i ser feta oraz mozzarella.
  • W misce wymieszaj jajka z śmietanką, mieszaj tak długo aż masa stanie się bardziej płynna.
  • Wylej masę jajeczną na wyłożone wcześniej składniki.
  • Wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut w 180°C aż ser się zarumieni.
  • Podawaj z gęstym jogurtem naturalnym.





3 komentarze:

  1. Rewelacyjna tarta!!! Pozdrawiam i zapraszam do Nas

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczna :) To już chyba końcówka szparagów w tym sezonie..U mnie dziś również zielone, tyle, że w sałatce :)

    OdpowiedzUsuń