poniedziałek, 28 lipca 2014

Chłodnik z koperkiem

Koperek znany był już w starożytności. Dawne przesądy mawiały, że wystarczy koper zawiesić przy oknie w kuchni i jest się chronionym przed złymi mocami, podobnie jak w przypadku czosnku.
Z bardziej przyziemnych informacji na temat koperku należy wiedzieć, że koper ma właściwości moczopędne  co czyni go składnikiem potraw zalecanym przy oczyszczaniu nerek i leczeniu chorób układu moczowego.



Składniki:
  • 1 ogórek zielony
  • pęczek rzodkiewek
  • 300 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • koperek
  • sól i pieprz
Wykonanie:
Warzywa umyj i pokrój w paski, następnie wymieszaj z jogurtem, posiekanym koperkiem i czosnkiem. Przypraw solą i pieprzem według uznania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz