piątek, 4 października 2013

Paluchy serowe

Dzisiaj rano je zrobiłam i już nie ma ani jednego, został tylko sezam, który z nich spadł :) Cóż więcej mogę o nich napisać...? Super opcja na przyjecie koktajlowe, wyglądają trochę jak ze sklepu, dlatego goście zdziwią się, że to włosno-ręczna robota :)








Składniki:
  • 10g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100ml ciepłej wody(ok 50°)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 100g żółtego sera Gouda lub podobny
  • zioła i sezam wg uznania

Wykonanie:
  • Zagotuj wodę i ostudź.
  • Do miseczki pokrusz drożdże, wsyp cukier i zalej wodą, odstaw na 10 minut, aby drożdże mogły popracować.
  • Do większej miski wsyp mąkę, sól, zioła i utarty ser, całość wymieszaj i zalej rozczynem z drożdży.
  • Urabiaj ciasto i odstaw na 15 min do wyrośnięcia.
  • Na stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość 4mm i powycinaj nożem paski szerokości 1,5 cm.
  • Zakręcaj paluchy i układaj na blaszce wyłożonej pergaminem.
  • Przy użyciu pędzelka nakrop paluchy wodą i posyp sezamem tak aby się do nich przykleił.
  • Piecz około 10 minut w 200° na złoty kolor.












2 komentarze:

  1. Super paluchy, robię je zawsze przed imprezą, tylko z ciasta francuskiego(lightz Lidla), takie drożdżowe muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne są, polecam! :)

    OdpowiedzUsuń