sobota, 26 października 2013

Ptysie z kremem mascarpone, herbatą matcha i bezą

Ptysie z ciasta parzonego, są lekkie i puszyste, ich pierwotnym nadzieniem jest bita śmietana lub krem bezowy (białka+cukier). Ja zrobiłam swoją wersję ptysiów do której dodałam bardzo ciekawy składnik, herbatę matcha (czyt. 'macza'). Jest to japońska herbata wykorzystywana w bardzo podniosłej i uroczystej ceremonii picia herbaty chanoyu. Tradycyjna ceremonia herbaciana odbywa się w pawilonie herbacianym, usytuowanym w ogrodzie. Miejsce i atmosfera mają sprawiać wrażenie iluzorycznego świata i symbolizują oderwanie się od świata zewnętrznego i codziennych spraw. Do przygotowania takiej herbaty potrzebna jest woda o temp. 80°C i specjalna miotełka w celu uzyskania lekkiej pianki. Osobiście nie polecam pić tej herbaty :) aczkolwiek spróbować można, mnie w smaku przypomina zmieloną trawę zalaną wrzątkiem :) Jest jednak lepszy sposób na wykorzystanie tego szlachetnego w Japonii trunku. Ze względu na bardzo intensywny zielony kolor i sproszkowaną postać wykorzystuje się tą herbatę do zabarwiania potraw. Przy użyciu niewielkiej ilości otrzymamy piękne zabarwienie i nie wyczujemy jej cierpkiego smaku. Niestety ciężko zakupić ją nawet w sklepach herbacianych, ponieważ jest dosyć droga i mało popularna. Nie polecam szukać tej herbaty na mieście, lepiej odrazu w sklepie internetowym ;)


Składniki na ciasto ptysiowe: (na 10 sztuk)
  • 1 szklanka wody
  • 125g masła lub margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
 bez proszku do pieczenia!

 Wykonanie:
  • Zagotuj wodę z masłem/margaryną.
  • Do gotującej się wody wsyp mąkę i energicznie mieszaj, zdejmij garnek z palnika, by ciasto się nie przypaliło.
  • Jeśli ciasto odchodzi od ścianek i jest lekko szkliste, odstaw je do ostygnięcia.
  • W misce ubij jajka i dodaj ostudzone ciasto.
  • Całość wymieszaj mikserem na jednolitą masę.
  • Przełóż ciasto do worka cukierniczego i formuj okrągłe porcje, w sporych odstępach.
  • Piecz w temperaturze 200°C przez około 30 minut.
Zielona masa serowa:
  • ser mascarpone 250g
  • 300ml śmietanki kremówki 30-36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 opakowanie śmietan-fix
  • 1 łyżka herbaty matcha
  • bezy



Wykonanie:
  • Śmietanę ubij z cukrem pudrem i dodaj śmietan-fix.
  • Wymieszaj delikatnie całość z serkiem mascarpone.
  • Podziel masę na dwie części i do jednej dodaj herbatę matcha.
Przekrój ostudzone ptysie na dwie części i napełnij białą masą a następnie zieloną dokokoła, w środek pokrusz bezę i przykryj drugą połową ciasta.






1 komentarz:

  1. Pyszne! Zwłaszcza zieloniutki krem ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń