środa, 9 października 2013

Pierogi dla leniwych

Pierogi leniwe wymyślił najprawdopodobniej KTOŚ komu nie chciało się robić osobno ciasta i farszu, wiec połączono ser z ciastem, ale to moja osobista historia ich powstania. Są szybkie i proste bo składają się tylko z czterech podstawowych składników. Niegdyś cieszyły się popularnością w barach mlecznych z czasów PRL-u, czyli z czasów które skończyły się z chwilą moich narodzin. Danie w sam raz dla leniwych studentów, nie mających dużo czasu na zakupy i gotowanie, lubiących zjeść coś domowego i sytego.



Składniki: (na 1-2 porcje)
  • 200g twarogu półtłustego
  • 1 jajko (osobno żółtko, osobno białko)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki masła
  • łyżka bułki tartej 
  • cynamon
Wykonanie:
  • Napełni 2 litrowy garnek wodą do 3/4 objętości i zagotuj.
  • W misce ugnieć widelcem ser, dodaj żółtko jaja i cukier.
  • Całość wymieszaj, dodaj mąkę i mieszaj dalej.
  • Mikserem ubij białko na sztywną pianę i delikatnie połącz z ciastem.
  • Wyłóż ciasto na stolnicę i uformuj długi okrągły pasek o średnicy około 4-5 cm( podsyp mąką aby się nie przykleiły)
  • Wycinaj kawałki jak na kopytka, najlepiej za pomocą nitki, to mój sprawdzony sposób (do noża może przyklejać się ciasto).
  • Gotuj pierogi w osolonej i gotującej się wodzie przez 3 minuty od ich wypłynięcia.
  • Podawaj z roztopionym masłem i cynamonem. 
  • Można też podsmażyć pierogi z bułką tartą i posypać cynamonem.
Smacznego!







1 komentarz:

  1. leniwie pierożki- czyli smak dzieciństwa ! pyszny pomysł na szybki, słodki obiad :)

    OdpowiedzUsuń