sobota, 2 listopada 2013

Zapiekana CEBULOWA

Bardzo pożywna, prosta! smaczna! szybka! i przede wszystkim tania zupa! a o to właśnie chodzi. Jedna miseczka cebulowej świetnie rozgrzewa w takie chłodne listopadowe dni. Polecam :)



Składniki: na (4 porcje)
  • 0,5kg białej cebuli
  • 1,5l bulionu
  • 50g masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki musztardy Sarepskiej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz

Dodatki:
  • grzanki (czerstwe pieczywo pokrojone w kostkę podsmaż na maśle czosnkowym)
  • starty żółty ser

Wykonanie:
Cebule obierz i pokrój w piórka.
Na patelni rozgrzej masło z oliwą, dodaj posiekaną cebulę.
Poczekaj, aż cebula zmięknie i nabierze złotego koloru, a następnie dodaj mąkę i smaż jeszcze przez chwilkę.
Podziel cebulę na dwie części i jedną z nich przełóż do garnka z bulionem, zagotuj aby smaki się połączyły.
Dodaj musztardę, tymianek i dopraw sola i pieprzem.
Gotową zupę zmiksuj blenderem a następnie dodaj drugą połowę cebuli i wymieszaj.
Nalej zupę do kokilek, posyp grzankami i serem.
Piecz przez 6-7 minut w piekarniku ustawionym na grill, aż ser się roztopi.







1 komentarz: