sobota, 2 listopada 2013

Zupa z soczewicą i warzywami

Pyszna i zdrowa zupa z dostępnych o tej szaroburej porze składników.  Bardzo aromatyczne danie, główną rolę odgrywają odpowiednie przyprawy. Zupa wychodzi gęsta i najlepiej smakuje następnego dnia.


Składniki: ( na duży garnek)
czas przygotowania: około 1 godziny
  • 2 udka z kurczaka/ lub 300g wołowiny
  • 1 paczka dowolnej mieszanki mrożonych warzyw/ lub pokrojona włoszczyzna
  • 2 szklanki zielonej soczewicy
  • 1 czerwona papryka
  • 300g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 puszki obranych pomidorów
  • Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, rozmaryn, cząber, kurkuma, curry, cayenne
  • sól, pieprz
Wykonanie:
Do garnka nalej 3,5l wody i ugotuj w nim mięso z pokrojonymi warzywami, tak aby powstał bulion.
W międzyczasie zalej soczewicę gorącą wodą i odstaw na 10 min, następnie odlej z niej wodę i wrzuć soczewicę do bulionu.
Pokrój paprykę w paski i dodaj do garnka, a pieczarki pokrój w talarki i podsmaż z pokrojoną cebulą.
Połącz składniki w garnku i dodaj pomidory.
Dopraw przyprawami według uznania, stale próbując.
Uwaga na pieprz cayenne (bardzo ostry).
Gotuj, aż soczewica zmięknie.
Podawaj z pieczywem.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz