niedziela, 10 listopada 2013

Gulasz grzybowo-mięsny z chili i makaronem orkiszowym BIO

Bardzo aromatyczne i zdrowe danie :) Szukając tofu w sklepie z BIO żywnością, wpadł mi przypadkiem w oko  makaron orkiszowy o bardzo oryginalnym kształcie. Postanowiłam wymyślić sos który by do niego idealnie pasował. Ze względu na jego grzybo-podobny kształt  i brązowy kolor postanowiłam, że składnikiem przewodnim będą grzyby i mięso. Jednak żeby sos trochę wyostrzyć dodałam chili i powstał ten oto przepis.
Wspólne fotografowanie z Dominiką Kuroś :)



Składniki:
  • 150g suszonych prawdziwków/podgrzybków
  • 500g łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki mąki
  • 3 szklanki wody
  • 3 łyżki oliwy
  • cząber
  • tymianek
  • gałka muszkatołowa
  • chili
  • sól, pieprz

Wykonanie:
  • Mięso pokrój w kostkę 2/2cm i obsmaż na oliwie ( podlewaj ciepłą wodą, aby się nie przywarło)
  • Grzyby wypłucz i gotuj przez około 30 min w małym rondelku zalane 2 szklankami wody.
  • Podsmażone mięso dodaj do grzybów i mieszaj, aby smaki się połączyły. 
  • W kubeczku rozpuść mąkę z odrobiną wody tak aby nie było grudek, dolej do mąki odrobinę wody z grzybów i mięsa, zmniejszając tym sposobem różnicę temperatur. 
  • Wlej mąkę do sosu aby go zagęścić.
  • Dopraw przyprawami według uznania.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz