niedziela, 6 kwietnia 2014

Szpinak w cieście FILO

Filo to po grecku liść, bardzo cienkie ciasto i choć narodziło się w Turcji, to dziś jest specjalnością greków. Wykonanie ciasta filo wymaga ogromnej precyzji, dlatego większość osób decyduje się na kupno gotowego ciasta. Ja niestety jestem tą większością, która z lenistwa takie ciasto zakupiła w markecie. Nie wyobrażam sobie robić tego ciasta w mojej małej kuchni, ale jeśli ktoś ma ochotę to zachęcam, na pewno będzie wesoło :)




Składniki:
  • 1/2 opakowania ciasta filo
  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 6 suszonych pomidorów z oliwy
  • 270 g sera feta
  • 10 czarnych oliwek
  • 2 ząbki czosnku

sos na spód:
  • 50 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 50 ml śmietanki 30%


 
 
Wykonanie:
  • Zacznij od przygotowania mlecznego sosu na spód. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę.
  • Utwórz zasmażkę i zalej ją mlekiem energicznie mieszając. Kiedy zacznie gęstnieć zakręć palnik. Na koniec dodaj śmietanę i ponownie wymieszaj.
  • Przygotuj farsz!
  • Na patelnię wlej dwie łyżki oliwy i podsmaż posiekany czosnek, na to dodaj szpinak i duś aż woda odparuje.
  • Wysmaruj oliwą spód okrągłej formy, najlepiej wysokiej o średnicy około 25 cm. Wyłóż arkusze ciasta w różne strony, tak aby wystawały poza foremkę i każdy posmaruj oliwą w kilku miejscach.
  • Na ciasto wylej mleczny sos i szpinak, posyp pokrojonymi pomidorami z zalewy i oliwkami.
  • Zawiń farsz w boki ciasta i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° na 20 minut z termoobiegiem.

2 komentarze:

  1. pyszne danie:) takie lubię:D

    OdpowiedzUsuń
  2. 180 stopni to za dużo jak na to ciasto. Lepiej przykryć je filtra aluminiowa aby się nie spieklo

    OdpowiedzUsuń