czwartek, 17 kwietnia 2014

Kotleciki z kaszy jaglanej

Prosty, smaczny i tani przepis na przygotowanie kaszy jaglanej, która jest pomijana w Naszej codziennej diecie, a to bardzo źle, ponieważ posiada ona same zalety, szczególnie polecana dla kobiet. Jest dietetyczna, przyspiesza przemianę materii, niweluje zaparcia, poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci. Zatem rozsądne byłoby jeść ją przynajmniej trzy razy w tygodniu. A przepisów na kaszę jaglaną jest wiele, dlatego każdy może znaleźć coś dla siebie.



Składniki: (12-14 kotlecików)

  • 350g kaszy jaglanej 
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 0,5 blanszowanego brokuła
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • oliwa do smażenia
  • jogurt typu greckiego

Wykonanie:
Kaszę ugotuj w proporcji 2 do 1, czyli dwie szklanki osolonej wody na szklankę kaszy.
Cebulę posiekaj, usmaż na maśle i dodaj do kaszy.
Brokuła zalej na 5 minut wrzącą wodą a następnie przelej zimną i pokrój drobno razem z papryką.
Wszystkie składniki wymieszaj, wsyp mąkę i wbij jedno jajko.
Całość wymieszaj i uformuj kotleciki.
Smaż na oliwie aż się zarumienią.
Podawaj z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną.



2 komentarze:

  1. świetny pomysł na smaczny, zdrowy i lekki obiad! :) na takie placuszki zawsze jestem chętna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Uwielbiam kaszę jaglaną w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń