czwartek, 26 grudnia 2013

Sernik Wyjątkowy

Po długiej nieobecności czas na coś wyjątkowego :) Oto Sernik Wiedeński z bardzo starych zapisków mojej Mamy. Składa się on z samej masy serowej, bez spodniej warstwy z ciasta. Osobiście uważam, że ciasto jest w serniku absolutnie zbędne. Sekret polega na tym, aby dobrze ubić jajka i połączyć je z serem. Ser też odgrywa tu znacząca rolę, ponieważ należy go samodzielnie zmielić. Niestety gotowy ser z wiaderka się do tego sernika nie nadaje, zatem potrzebna będzie maszynka do mielenia. Sernik jest puszysty, mokry i bardzo serowy. Ten upiekłam razem z moja Mamą w dzień przed Wigilią :)




 Składniki:
  • 1 kg sera tłustego (zmielonego)
  • 8 jajek
  • 1 budyń (śmietankowy/waniliowy)
  • 0,5 kostki masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
  • Przygotuj sobie wszystkie składniki i nastaw piekarnik na 130° C.
  • W małym garnuszku roztop masło, aby ostygło na czas i zmiel ser.
  • Jajka rozdziel na białka i żółtka.
  • Ubij białka na sztywną pianę, kiedy zaczną sztywnieć dodawaj powoli cukier a następnie żółtka.
  • Wymieszaj śmietanę z budyniem oraz proszkiem do pieczenia i dodaj do jajek.
  • Na koniec dodaj powoli ser i roztopiony tłuszcz.
  • Całą masę przelej na mniejsza blachę lub tortownicę wyłożoną papierem i posmarowaną masłem.
  • Piecz około 1 godzinę w 130° C z termoobiegiem.

Jeżeli sernik ma być puszysty należy nie przerywać procesu ubijania i dodawania składników. Po przygotowaniu ciasta trzeba jak najszybciej wstawić je do piekarnika, tak aby jajka nie zdążyły opaść.









6 komentarzy:

  1. też mam taki zeszyt po mamie, a nawet jeden po Babci.
    uwielbiam stamtąd przepisy. są świetne i mają swoją historię, która ujawnia się w każdym kęsie.
    piękny sernik!

    OdpowiedzUsuń
  2. 120 stopni to nie za niska temperatura ?
    Prosze o odp bo chcialabym go upiec

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam go dwa razy tamtego dnia ponieważ tak szybko znikł :) Pierwszy raz był pieczony w 180 stopniach z termoobiegiem i pod koniec temperatura została zmniejszona do 150. Sernik ten niestety miał trochę przypaloną skórkę. Dlatego postanowiłam z Mamą upiec kolejny w 120 stopniach i było ok, ale każdy piekarnik jest inny :)
      Dla pewności niech Pani ustawi niecałe 150 stopni :) miedzy 130-140 powinno być akurat, ponieważ ten sernik piecze się godzinę. W przepisie nie dopisałam, ale zaraz dopisze, że nie należy wyciągać go zaraz po upieczeniu. Trzeba uchylić piekarnik i potrzymać go tam jeszcze około 10 minut, żeby nie opadł nam za szybko.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. 26 yrs old Senior Editor Malissa Croote, hailing from Whistler enjoys watching movies like Class Act and Kite flying. Took a trip to Timbuktu and drives a Ferrari 250 GT. zrodlo imp

    OdpowiedzUsuń