piątek, 5 kwietnia 2019

Przegrzebki z jajkiem przepiórczym na puree z zielonego groszku

Świeże i lekkie danie z pozoru proste aczkolwiek trudne technicznie. Jajka można łatwo przypalić, a przesmażone przegrzebki są twarde i włókniste.



Sos:

  • 3 małe szalotki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypra cukru
  • szczypta soli, pieprz
  • łyżka masła
  • 0,5 łyżeczki pasty wasabi
  • białe wino wytrawne
  • 3 gałązki trawy cytrynowej
  • 0,5 szklanki gęstej śmietany
  • 100 ml mleka



Składniki:

  • 10 przegrzebków 
  • 50g masła
  • 10 jaj przepiórczych
  • sól,pieprz
  • 0,5 kg groszku zielonego (mrożony)
  • liście zielonego groszku do dekoracji


  Zacznij od przygotowania sosu.
- Posiekaj szalotki na drobne paski.
- W małym garnku rozgrzej oliwę i skarmelizuj cebulkę dodając do niej cukier, sól i pieprz.
- Następnie dodaj łyżkę masła i trochę pasty wasabi. 
- Trawę cytrynową rozbij nieostrym brzegiem noża, aż poczujesz cytrynowy zapach.
- Zalej wszystko białaym winem i dodaj gałązki trawy cytrynowej.
- Dodaj mleko i gotuj całość pod przykryciem przez około 10 minut.
- W razie konieczności dolej odrobinę wody. 
- Na koniec wyjmij wygotowane gałązki trawy cytrynowej i dodaj gęstą śmietanę.
- Całość zblenduj do uzyskania jednolitego sosu.

- Ugotuj grosze , rozgnieć i dodaj do niego 3 łyżki przygotowanego sosu.
- Jajka przepiórcze usmaż na maśle z odrobiną soli i pieprzu.
- Przegrzebki usmaż na rozgrzanej oliwie po minucie z każdej strony i dopraw solą i pieprzem.

- Na laterzu wykładaj stopniowo puree z groszku, przegrzebki i jajka. 
- Całość udekoruj sosem i liśćmi groszku.
- Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz