piątek, 11 kwietnia 2014

Trójkąty filo z łososiem i szpinakiem

Kolejny pomysł na słoną przekąskę z wykorzystaniem ciasta filo.



Składniki:
  • 0,5 opakowania ciasta filo
  • 400g szpinaku
  • 250g łososia
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • oliwa 

sos: jogurt grecki + posiekane zielone oliwki

Wykonanie:
  • Wlej dwie łyżki oliwy na patelnię i dodaj posiekany czosnek, następnie wrzuć blanszowany szpinak i posól całość.
  • Rybę smaż na oliwie po 5 minut z każdej strony, po usmażeniu pokrój ją na małe kawałki.
  • Arkusze ciasta filo podziel na dwa długie pasy.
  • Na jeden z końców nakładaj farsz oraz rybę i zawijaj w trójkąty.
  • Powstałe trójkąty posmaruj oliwą i piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  • Podawaj z sosem jogurtowym.






3 komentarze: