czwartek, 5 listopada 2015

Krem dyniowo-cukiniowy z makaronem z marchewki

Dynia należy do otyłych stworów, dlatego dla równowagi połączyłam ją z smuklejszą cukinią. Myślę, że całkiem dobrze dogadują się w tej zupie razem z marchewką.



składniki:

  • 0,5 kg dyni (obranej bez pestek)
  • 1 średnia cukinia
  • 2 marchewki
  • 1,5 l bulionu
  • łyżeczka curry
  • łyżeczka kurkumy
  • słodka papryka w proszku
  • pieprz cayenne
  • pestki dyni 

Wykonanie:

Dynie, cukinie i cebulę pokrój w kostkę i usmaż na głębokiej patelni, a następnie przełóż do garnka.
Zalej bulionem, dodaj przyprawy, zmiksuj blenderem i gotowe.
Marchew należy tylko delikatnie sparzyć tak żeby nie była całkowicie miękka i utrzeć na tarce o grubych oczkach.

1 komentarz: