czwartek, 5 listopada 2015

Ciasto dyniowe z kremem mascarpone

DYNIA :) 

Zamiast karocy na bal... wyczarowałam z niej ciasto, zupę, pasztet i mus, który schowałam do zamrażarki na potem. Niestety magia trwała krótko, bo zjawiły się głodne zmory i piękny czar prysł.
A po balu zostały tylko pestki...
To magiczne ciasto jest bardzo mokre i rozpływa się w ustach niczym czekolada. Wyważona ilość przypraw nadaje mu niezwykłego aromatu, który może niektórym przypominać święta. W połączeniu z puszystym kremem mascarpone stanowi wyśmienitą całość, którą dopełniają prażone pestki dyni wysypane na wierzch ciasta :)


składniki:
  • 200 g miękkiego masła
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 300 ml musu z dyni (upieczona do miękkości i zmiksowana dynia)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • łyżka cukru pudru

wykonanie:
  • Wszystkie suche składniki wymieszać.
  • Masło utrzeć z cukrem i dodawać po jednym jajku.
  • Następnie wlać mleko, dodać mus dyniowy i wymieszać.
  • Wsypać wszystkie suche składniki.
  • Mieszać do uzyskania jednolitej masy.
  • Tortownice o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wlać ciasto i piec 50 minut w temperaturze 180°C
  • Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i mascarpone.
  • Posmarować kremem ciasto , oprószyć pestkami dyni i schować do lodówki.





2 komentarze:

  1. Wygląda na mega wilgotne, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, kocham takie! Wygląda na cudownie zbite :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń