sobota, 8 marca 2014

Pulpeciki z Pieczarkami

Jakiś czas temu odwiedziła mnie moja Mama i przywiozła mi małe co nieco, z którego musiałam coś wyczarować. Nie przepadam za mięsem mielonym, ale w tej wersji jest ok :) Z tego co wiem Pulpeciki najbardziej lubią dzieci, ponieważ są małe, sympatyczne i można jeść je samym widelcem.



Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 1-2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • bułka tarta
  • oliwa do smażenia
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 łyżki mąki
  • ostra papryczka
  • sól, pieprz
Wykonanie:
  • Mięso mielone wymieszaj z posiekaną cebulą, czosnkiem, jajkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
  • Dodaj do mięsa około 3 łyżki bułki tartej i uformuj kulki.
  • Podsmaż partiami kulki mięsa z każdej strony na rozgrzanej oliwie.
  • Po usmażeniu mięsa przełóż je do naczynia żaroodpornego i zapiecz jeszcze przez 30 minut bez przykrycia.
  • Pieczarki umyj, pokrój i podsmaż na maśle razem z posiekaną cebulą i papryczką. Następnie zalej odrobiną wody i zagęść mąką.
  • Dodaj mięso do sosu z pieczarek razem z całym tłuszczem i gotuj jeszcze przez 10 minut.
  • Można dodać odrobinę śmietanki i udekorować natka pietruszki.





1 komentarz: