sobota, 8 marca 2014

Panna Cotta Kokosowa z Marakują

Na Dzień Kobiet Panna Cotta! Jest to rodzaj delikatnego deseru z północnych Włoch, który można wyczarować w domu bez żadnego pieczenia i z niewielu składników. Śmietanę podgrzewa się razem z żelatyną oraz różnymi dodatkami, a następnie wylewa do okrągłej foremki. Po przestudzeniu otrzymaną w ten sposób babeczkę wykłada się do góry dnem i przybiera się najczęściej owocami oraz sosem owocowym. Ja osobiście uwielbiam tą z mlekiem kokosowym w połączeniu z bardzo intensywnym smakiem marakui.




Składniki na 2 porcje:
  • 200 ml mleczka kokosowego (pół puszki)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 50 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżeczki gorącej wody
  • 1 mała marakuja lub inne owoce
Wykonanie:
  • Do garnuszka wlej mleko kokosowe, śmietankę, cukier i całość zagotuj.
  • W miedzy czasie do filiżanki wsyp dwie płaskie łyżeczki żelatyny i wymieszaj je z dwiema łyżeczkami gorącej wody.
  • Zdejmij Garnek z kuchenki i dodaj powoli żelatynę ciągle mieszając.
  • Odstaw gotową masę do ostygnięcia i co jakiś czas ją mieszaj.
  • Kiedy konsystencja ostygnie i zgęstnieje przelej ją do małych foremek i wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin a najlepiej na całą noc.
  • Aby wyjąć Panna Cottę z foremki, musisz ją uprzednio wstawić na chwilkę do cieplej wody. Kiedy zauważysz, że boki odchodzą przewróć ja i wyłóż na talerz.
  • Udekoruj czekoladą owocami Physalis i polej kwaśnymi pestkami Marakui.















1 komentarz: