sobota, 1 marca 2014

Rolada Bezowa

Ta rolada chodziła za mną od Sylwestra, obiecałam jednej osobie, że ją kiedyś zrobię i wrzucę na bloga. Po wypieczeniu pączków zostało mi 6 białek, więc nadarzyła się okazja do wypróbowania tego przepisu i spełnienia obietnicy. Rolada bezowa jest bardzo kremowa i delikatna, można do niej dodać rożne ulubione owoce lub wypełnić ją tylko bitą śmietaną z mascarpone.
Pozdrowienia dla Doroty, która zrobiła roladę z malinami równie pyszna jak ta :)





Beza:
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny 
 Krem:
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • świeże owoce

Wykonanie:
  • Ubij białka na sztywno, chwilę przed końcem ubijania dodaj stopniowo cukier i sok z cytryny.
  • Rozsmaruj masę bezową na dużą blachę wyłożoną papierem i zapiecz w rozgrzanym piekarniku  w temperaturze 160°C przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 140° i piecz kolejne 10 minut.
  • Trzymając za odstający papier wyłóż bezę z formy i odstaw do ostygnięcia.
  • W tym czasie ubij śmietanę, pod koniec dodaj serek mascarpone oraz 2 łyżki cukru pudru i owoce.
  • Uszykuj sobie materiałową ściereczkę i obsyp ją cukrem pudrem, połóż na nią bezę spodem w dół i odklej papier, przy pomocy tej ściereczki, obróć bezę i posmaruj wierzch kremem.
  • Zawiń przy pomocy ściereczki w roladę, zapakuj ją w papier i schowaj do lodówki na minimum 1 godzinę.







4 komentarze:

  1. narobiłaś mi smaka! i dziękuję za pozdrowienia :) Dorota

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda idealnie, chętnie bym teraz taką zjadła do kawy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda ślicznie i bardzo smakowicie :) Zapisuję do wypróbowania.
    Pozdrawiam,
    Sandra - My ordinary life

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam z tego przepisu dwa razy raz z brzoskwiniami i raz z borówkami obie rolady przepyszne.
    Napewno będzie to jeden z moich ulubionych przepisów.
    A poza tym że pyszna to bardzo szybko się ją robi :)

    OdpowiedzUsuń