sobota, 8 marca 2014

Żurek Staropolski z Chrupiącą Kiełbaską

Żurek to przede wszystkim Wielkanocna potrawa. Nazwa natomiast pochodzi z języka niemieckiego, w którym słowo sür oznaczało po prostu coś kwaśnego. Większość żurków gotowana jest na bazie białej kiełbasy, jednak ja wolę ten z wędzoną. Żurek najlepiej smakuje na drugi dzień, ale ten był tak dobry, że nie było mu dane doczekać :)



Składniki:
  • 0,5 kg kiełbasy białej surowej lub wędzonej
  • 4 duże ziemniaki
  • 0,5 litra zakwasu chlebowego
  • 2 litry bulionu
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • 50 ml śmietany
  • 3 jajka

Wykonanie:
  • Do garnka nalej około 1,5 litra bulionu i wrzuć całą kiełbasę. 
  • Gotuj kiełbasę około 30 minut, a następnie wyciągnij i pokrój w półksiężyce. 
  • Podsmaż kawałki kiełbasy na oliwie tak długo aż się zarumienią. 
  • Jedną połowę kiełbasy wrzuć do garnka z wywarem a drugą odstaw. 
  • Dodaj liść laurowy, majeranek, posiekany czosnek i ziele angielskie.
  • Obierz, umyj i pokrój ziemniaki. 
  • Wrzuć ziemniaki do garnka z wywarem i zacznij je gotować, kiedy zmiękną dodaj zakwas i chrzan.
  • Dopraw zupę solą i pieprzem, podawaj z odrobiną śmietanki i jajkiem oraz odrobiną pozostałej chrupiącej kiełbaski.







1 komentarz: