piątek, 28 lutego 2014

Tarta orzechowa z karmelem

Po świętach zostało mi sporo włoskich orzechów część z nich dostałam w prezencie od mojej Mamy, nie chciałam żeby się zmarnowały dlatego upiekłam coś z dużą ilością orzechów, a do tej tarty jest ich potrzebna naprawdę spora ilość. Ciasto wychodzi bardzo słodkie ze względu na polewę z karmelu, dlatego jeden kawałek wystarczy, aby porządnie się zasłodzić.


Składniki na kruche ciasto:
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru kryształu lub pudru
  • 1 jajko
Składniki na masę orzechową:
  • 200 g obranych orzechów włoskich
  • 65 g  śmietany 30%
  • 30 g cukru kryształu
  • 1 jajko
Na wierzch:
  • około 200g ładnych połówek orzechów włoskich
  • 125 g cukru kryształu na karmel
  • 70 ml śmietanki 30% do karmelu

Wykonanie:
  • Do miski wrzuć wszystkie składniki na ciasto i wyrób je na jednolitą masę, po czym schowaj do lodówki na minimum godzinę.
  • Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i oblep nim formę do tart, przykryj papierem i wysyp groszek lub fasolę ( ciasto będzie równiejsze).
  • Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika na 20 minut w 180° C, później ściągnij papier i dopiecz jeszcze przez 5 minut.
  • Wyjmij ciasto i odstaw do ostygnięcia.
  • Teraz przygotuj masę orzechową, pokrój drobno orzechy i wymieszaj z wyżej wymienionymi składnikami.
  • Wyłóż masę na ostudzone ciasto i wstaw ponownie do piekarnika na 10 minut.
  • Na masę wyłóż połówki orzechów i zrób karmel.
  • Do małego, ale szerokiego garnka wsyp cukier, mieszaj go systematycznie, kiedy całkowicie się rozpuści i będzie bez grudek dodaj powoli śmietanę i energicznie mieszaj.
  • Karmel musi być lejący, dlatego zaraz po wymieszaniu ze śmietaną nie gotuj go za długo, tylko wylej szybko na ciasto. Zbyt długie podgrzewanie spowoduje redukcję śmietany i karmel wyjdzie twardy.

Powodzenia :)




3 komentarze: