piątek, 21 lutego 2014

Tilapia Cytrynowa z Puree Ziemniaczano-Brokułowym

Lekkie orzeźwiające danie!
Tilapia nie zawiera zbyt wiele wartości odżywczych oprócz białka, ale przygotowana w ten sposób przynajmniej satysfakcjonuje  podniebienie, dla bardziej wymagających można ją zastąpić Dorszem. Lekko kwaśna ryba z idealnie dobranymi dodatkami, czyli delikatnym pure i słodką sałatką z kukurydzy. Polecam!




Składniki:
  • 4-6 płatów Tilapii lub Dorsza
  • 2 łyżki oliwy
  • 50g masła
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • pieprz cytrynowy
  • bazylia
  • sól

Wykonanie:
  • Umyj rybę polej odrobiną oliwy, natrzyj bazylią, solą i pieprzem.
  • Usmaż rybę na rozgrzanej wcześniej patelni, przewracaj, aby się nie przypaliła.
  • Pod koniec smażenia dodaj masło i sok z cytryny.


Pure: 0,5kg ugotowanych ziemniaków i ugotowany brokuł przeciśnij przez praskę i dodaj 50g masła, 50 ml słodkiej śmietanki, sól.


Sałatka: puszka kukurydzy, 1 łyżka majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, ząbek czosnku, natka pietruszki, sól.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz