piątek, 28 lutego 2014

Ciasto mocno czekoladowe

Ciemne i puszyste a jednocześnie mokre o wyrazistym czekoladowym smaku. Jeden kawałek zawiera w sobie sporą ilość czekolady, dlatego jest bardzo sycący. Najsmaczniejsze na ciepło polane sosem toffi. Z tych składników otrzymamy ciasto na tortownicę o średnicy 30cm.



Składniki:
  • 150 g cukru pudru
  • 275 g posiekanej ciemnej czekolady
  • 175 g masła pokrojonego na kawałki
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 40 g przesianej mąki
  • 5 jaj, osobno żółtka i białka
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:
  • W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z masłem i cukrem pudrem. 
  • Dodajemy do czekolady esencje waniliową i odstawiamy.
  • Po wystygnięciu dodajemy po jednym żółtku i mieszamy a następnie stopniowo łączymy z przesianą mąką.
  • Ubijamy pianę z białek na sztywno dodając 3 łyżki cukru pudru i łączymy ją z czekoladą delikatnie mieszając.
  • Gotowe ciasto przelewamy ciasto do foremki wytarowanej masłem i posypanej cukrem.
  • Pieczemy w wcześniej nagrzanym do 170° piekarniku przez 40 - 45 minut.





1 komentarz: