Składniki:
- 150 g cukru pudru
- 275 g posiekanej ciemnej czekolady
- 175 g masła pokrojonego na kawałki
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 40 g przesianej mąki
- 5 jaj, osobno żółtka i białka
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z masłem i cukrem pudrem.
- Dodajemy do czekolady esencje waniliową i odstawiamy.
- Po wystygnięciu dodajemy po jednym żółtku i mieszamy a następnie stopniowo łączymy z przesianą mąką.
- Ubijamy pianę z białek na sztywno dodając 3 łyżki cukru pudru i łączymy ją z czekoladą delikatnie mieszając.
- Gotowe ciasto przelewamy ciasto do foremki wytarowanej masłem i posypanej cukrem.
- Pieczemy w wcześniej nagrzanym do 170° piekarniku przez 40 - 45 minut.
ciacho wygląda bardzo smacznie:) ciekawy blog, obserwuje:)
OdpowiedzUsuń