piątek, 21 lutego 2014

Polędwiczki z dzikim ryżem

Czarny ryż jest bogaty w wartości odżywcze takie jak żelazo, cynk, miedź, karoten oraz szereg ważnych dla człowieka witamin. Ziarna czarnego ryżu mają w sobie więcej błonnika oraz witaminy E, niż ziarna ryżu białego. Jego ciemny kolor zawdzięczamy antocyjanom, które korzystnie wpływają na wzrok, układ krążenia oraz pamięć. W starożytnych Chinach ziarna czarnego ryżu uważane za najlepsze, spożywane tylko przez Cesarza. Dlatego też nazywa się go ryżem "zakazanym", ponieważ nie był dostępny dla ogółu społeczeństwa. Dzisiaj jest inaczej, można go kupić w lepszym supermarkecie i zrobić z niego niezły użytek w postaci tego oto dania. Dla dwóch dorosłych osób wystarczy szklanka ryżu w proporcji do dwóch szklanek wody, ryż ten ze względu na dużą zawartość cennych składników jest bardzo syty. Gotuje się go około 30 minut, a podczas gotowania wypuszcza ciemno-fioletową barwę. Bardzo smaczny, nieco inny, warto go spróbować :)




Składniki: (4 osoby)
  • polędwiczka wieprzowa
  • 0,5kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • oliwa do smażenia
  • 50g masła
  • ząbek czosnku
  • zioła
  • sól, pieprz
  • czarny ryż (około 2 szklanki)

Wykonanie:
  • Umyj i natrzyj oliwą, solą oraz pieprzem mięso a następnie odstaw do lodówki na 1 godzinę.
  • Zacznij najpierw od ryżu, ugotuj go w proporcji - 1 szklanka ryżu na 2 szklanki osolonej wody. Po 30 minutach odstaw go w ciepłe miejsce, aby sobie doszedł.
  • W międzyczasie smaż wcześniej zamarynowane mięso, po 8 minut z każdej strony i podlewaj odrobiną wody. Po usmażeniu wyjmij mięso z patelni i odstaw na bok.
  • Tłuszcz z patelni zachowaj do przyrządzenia sosu.
  • Podsmaż na maśle cebulę pokrojoną w kostkę i dodaj pokrojone pieczarki, następnie dodaj tłuszcz z mięsa i odrobinę wody z mąka. 
  • Dopraw sos solą i pieprzem
Nałóż ryż na talerz, zrób kleks sosu i układaj na nim kawałki polędwicy. Smacznego! :)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz