sobota, 15 lutego 2014

Rolady wołowe i kluski śląskie




Składniki:
  • 4 duże płaty mięsa wołowego
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • plastry boczku
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz
  • 0,5 litra bulionu warzywnego

Wykonanie:
  • mięso rozbij tłuczkiem, przypraw solą i pieprzem
  • wymieszaj musztardę z przecierem i posmaruj mięso z wewnętrznej strony
  • układaj boczek, cebulę i ogórka według uznania a następnie zawiń całość w roladę
  • smaż na oliwie z każdej strony a następnie zalej bulionem
  • gotuj aż mięso zmięknie, około 1 godziny na małym ogniu
  • wyciągnij mięso i zrób sos, dodając odrobinę wody z mąką

Kluski: ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki (1 kg jeszcze ciepłe) przeciśnij przez praskę razem z jedną łyżeczką masła i przełóż do miski. Podziel masę na cztery równe części i jedną wyjmij, a w puste miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, tak aby było na równo, dodaj jedno jajko, włóż z powrotem wyjętą ćwiartkę ziemniaków, wyrób ciasto i uformuj kuleczki a w środku każdej zrób wgłębienie palcem. Gotuj je partiami w osolonej wrzącej wodzie około 5 minut od  ich wypłynięcia na powierzchnię.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz