czwartek, 27 lutego 2014

Tradycyjne Pączki z Różą

Dziś tłusty czwartek, czyli dzień łasuchów. Każdy powinien zjeść chociaż jednego pączka aby zapewnić sobie powodzenie w życiu, im więcej ich zjemy tym lepiej. Dlatego życzę wszystkim aby zmieścili do brzucha jak najwięcej pączków :)





Składniki: (na 18 pączków)
  • 60dkg maki pszennej
  • 50dkg drożdży
  • 6 żółtek
  • 150g cukru
  • 30 ml rumu lub spirytusu
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 125g roztopionego masła
  • 1 kg smalcu
  • 1 słoik konfitury z róży
  • cukier puder

Wykonanie:
  • Do drożdży dodaj łyżkę cukru, mieszaj w kubeczku i czekaj do rozmnożenia ( drożdże pod wpływem cukru zrobią się płynne).
  • Utrzyj cukier z żółtkami.
  • Podgrzane mleko z solą dodaj do masy z żółtek.
  • Do miski wsyp przesianą mąkę, wlej do niej drożdże oraz masę z żółtkami  i rum, który powoduje mniejszą nasiąkliwość ciasta tłuszczem.
  • Całość dokładnie wymieszaj i pod koniec dodaj roztopione i ostudzone masło.
  • Odstaw przygotowane ciasto na godzinę w ciepłe miejsce
  • Wyłóż ciasto na stolnicę posypana mąką.
  • Wałkuj ciasto na grubość 2 cm i wycinaj kółka.
  • Smaż na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. 
  • Ja smażyłam po 5 minut z każdej strony na najniższej temperaturze.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz