czwartek, 17 kwietnia 2014

Tarta z białą czekoladą i truskawkami

Krucha tarta z musem czekoladowym i puszystym, śmietankowym kremem mascarpone. Hipnotyzująca i narkotyczna tarta, która ma zdolność powiększania żołądka dwukrotnie. Nie wiem ile kalorii ma jeden kawałek, ale czemuś takiemu nie można się oprzeć.



Składniki na ciasto:
  • 100g masła
  • 200g mąki krupczatki lub pszennej
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 szczypta soli
Wykonanie ciasta:
Wymieszaj wszystkie składniki i urób ciasto, a następnie schowaj je do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie wyłóż ciasto na blaszkę do tart i zapiecz w 180° przez 25 minut.
Ostudź i przygotuj krem.


Składniki na krem:
  • 300g białej czekolady
  • 500g serka mascarpone
  • 350ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny lub śmietanfix
Wykonanie kremu:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Śmietankę ubij z fixem i dodaj do niej mascarpone a następnie ostudzoną czekoladę.
Całość ubij mikserem na jednolitą masę.
Wylej masę serowo-czekoladową na ciasto i udekoruj truskawkami.
Posyp migdałami lub wiórkami z białej czekolady.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz