niedziela, 17 kwietnia 2016

CHLEB GRYCZANY - BEZGLUTENOWY

Nie znałam tego przepisu wcześniej, ten chleb robiłam pierwszy raz... i wyszedł! Posmarowany gęsim smalcem z bekonem i ogórkiem kiszonym jest przepyszny! :) Jest to dla mnie alternatywa na chleb bez użycia mąki pszennej, której nie toleruję. Zapewne ten chleb często będzie gościł na moim stole, ponieważ zrobienie go jest banalnie proste. Trzeba mieć tylko odrobinę cierpliwości, wypiekanie go należy zacząć dwa dni wcześniej, ponieważ proces namaczania kaszy jest długotrwały.


Składniki:
  • Kasza gryczana niepalona 500 g
  • Sól himalajska (1 łyżka)
  • Woda do namaczania kaszy
  • Siemię lniane (1 łyżka)

Wykonanie:
  • Kaszę gryczaną opłucz na sitku, wrzuć do miski posól i zalej letnią wodą, tak aby warstwa wody pokryła kaszę. Moczenie kaszy z solą pozbawi ją częściowo kwasu fitynowego. Pozostaw tą mieszankę na minimum 8 godzin. W tym czasie kasza napęcznieje, stanie się klejąca, a na wierzchu utworzy się pianka.
  • Następnie opłucz kaszę i ponownie zalej wodą. Odstaw na kolejne 8 godzin.
  • Po kolejnych 8 godzinach odlej nadmiar wody, jeśli unosi się nad kaszą, wody musi być na równo.
  • Zmiksuj kaszę blenderem, tak żeby nadal pozostały delikatne grudki.
  • Do masy chlebowej dodaj sól i wymieszaj.
  • Przelej do foremki (10 x 30 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Włóż foremkę z ciastem do nienagrzanego piekarnika i pozostaw na 8 godzin, aż urośnie.
  • Przed pieczeniem posyp na wierzch siemię lniane.
  • Nie wyciągając foremki z piekarnika nastaw go na 200°C i piecz 50 minut.
  • Chleb podczas pieczenia ładnie zbrązowieje , a skórka stanie się lekko chrupiąca.
  • Wyjmij chleb, ostudź trochę a następnie odklej papier. 
  • Do krojenia używaj ostrego noża z ząbkami.





1 komentarz:

  1. dieta rozdzielna6 maja 2016 14:32

    Bardzo proszę o rozszerzenie przepisów bezglutenowych i może uda się zamieścić kilka wpisów dotyczących diety rozdzielnej?
    Będziemy mogli umieścić link do przepisów z bloga na Facebooku na naszej stronie.
    Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń