niedziela, 17 kwietnia 2016

Pudding chia z owocami

Chia, czyli szałwia hiszpańska pod wpływem płynu pokrywa się żelem o właściwościach ochronnych dla przewodu pokarmowego, a w środku podostaje lekko chrupiąca. Nasiona chia posiadają kwasy omega-3 minerały (wapń i żelazo) oraz witaminy. Doskonale nadają się do koktajli, mleka kokosowego, jogurtów i ciast, a przy tym fajnie wyglądają. Należy pamiętać, że dzienna dawka spożycia nie może przekraczać 15 g na osobę.



Składniki: na 1 porcję

  • Chia (szałwia hiszpańska) - 15 g
  • Mleczko kokosowe - 150 ml
  • Ksylitol - 2 łyżeczki
  • Woda - 100 ml
  • Owoce


Wykonanie:

  • Nasiona chia wsyp do miseczki i zalej wodą, wstaw na całą noc do lodówki.
  • Rano nasiona będą pokryte żelem
  • Wymieszaj chia z mleczkiem kokosowym, możesz lekko podgotować, ale niekoniecznie.
  • Konsystencja stanie się wtedy gęstsza.
  • Dodaj ksylitol i przelej do przezroczystej szklanki, dodaj owoce lub konfiturę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz