sobota, 9 lipca 2016

Zupa szczypiorkowa

         Razem z Dietomatem ogłosiliśmy konkurs na pyszną i zdrową przekąskę. Bezkonkurencyjnie ilością głosów, zwyciężył przepis na zupę szczypiorkową Pani Ireny Łupacz.
Serdecznie GRATULUJĘ i publikuję triumfalny przepis :)

Zupa składa się z 6 składników, dlatego przygotowanie tego dania jest bardzo proste. 
Chyba największą trudnością dla mnie... było obieranie i siekanie cebuli, tak żeby przy tym za dużo nie płakać. 
Robiłam tą zupę pierwszy raz, z powodu mojej nietolerancji nabiału zmuszona byłam zamienić ten składnik na mleko kokosowe, za co bardzo przepraszam.
Zachęcam do wypróbowania przepisu.




Składniki:
  • ziemniaki 500 g
  • cebula 250 g
  • mleko 0,5 l  (lub woda)
  • pęczek szczypiorku
  • śmietana 200 g ( lub puszka mleka kokosowego)
  • łyżka masła (lub oliwy z oliwek)
  • sól, pieprz



Wykonanie:
  • Ziemniaki pokrój w słupki, a cebulę w piórka i podsmaż na maśle/oliwie, aż się przyrumienią.
  • Przełóż ziemniaki oraz cebulę do garnka i zalej mlekiem/wodą.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
  • Dodaj pęczek posiekanego szczypiorku.
  • Zmiksuj całość blenderem na konsystencję kremu.
  • Dodaj śmietanę lub mleko kokosowe jeżeli nie możesz nabiału.
  • Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz