piątek, 27 grudnia 2013

Boczniaki Chilli z pesto brokułowym

Do przyrządzenia tego dania zainspirowała mnie koleżanka ze studiów Paulina. Szczególnie wpadła mi w oko marchewka wyglądająca jak makaron. Uważam, że to bardzo oryginalny pomysł na obiad, dla osób omijających mąkę oraz mięso. Skusiłam się i po otrzymaniu drobnych wskazówek zrobiłam swoją wersję. Było warto! Boczniaki wyszły przepyszne, miały intensywny smak oraz zapach i świetnie pasowały z pesto brokułowym oraz parzoną marchewką.


Składniki na Boczniaki z Chilli:
  • 0,5 kg boczniaków
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ostra papryczka chilli
  • sos sojowy (niekoniecznie)
  • oregano
  • sól, pieprz

Wykonanie:
  • Cebulę pokrój w talarki, czosnek drobno posiekaj i smaż razem na rozgrzanej oliwie do miękkości.
  • Boczniaki umyj, pokrój w paski grubości 1,5 cm i dodaj do cebuli i czosnku.
  • Dodaj pokrojoną papryczkę chilli oraz przyprawy i smaż około 10 minut.
  • Na koniec dodaj puszkę pomidorów, ocet balsamiczny i duś jeszcze przez 5 minut.



Składniki na Pesto Brokułowe :
1 brokuł
0,5 cytryny (sok)
50g masła
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
100g płatków migdałów
50g startego żółtego sera
sól, pieprz

Wykonanie:
  • Brokuł umyj i wstaw do gotującej się, osolonej wody na 5 minut. 
  • Po ugotowaniu przełóż go do zimnej wody, pozwoli to zachować piękny zielony kolor.
  • Odsącz różyczki i zmiksuj blenderem z pozostałymi składnikami dodając stopniowo oliwę według uznania.
Marchewkę sparz tylko w osolonej i wrzącej wodzie przez około 10 minut. Wyciągnij i zetrzyj na tarce wzdłuż, uzyskując długie nitki przypominające makaron.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz