poniedziałek, 30 grudnia 2013

Gnocchi z mozzarellą w sosie pomidorowym

Gnocchi to rodzaj włoskich klusek, podobnych do polskich kopytek. Można je zrobić z ziemniaków, warzywnych purée, sera, mąki gryczanej, można również dodać szpinak. 




Wykonanie gnocchi: 1kg ziemniaków, 100g mąki, 1 jajko, sól.
Ziemniaki umyj, oczyść ale nie obieraj, gotuj w osolonej wodzie przez 30-35 minut w zależności od wielkości ziemniaków. Ziemniaki odcedź i obierz ze skórki. Jeszcze ciepłe ziemniaki zetrzyj praską do ziemniaków. Dodaj mąkę, sól i zrób dołek w cieście, wlej roztrzepane jajko. Szybko wyrób ciasto. Uformuj niewielkie kluseczki i za pomocą widelca odciśnij wgłębienia. Gotuj w osolonym wrzątku 4-5 minut.



Sos:
  • puszka pomidorów w całości lub świeżych
  • mozzarella
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • przyprawy: oregano, bazylia, słodka papryka, sól i pieprz 
  • czarne oliwki
Wykonanie sosu:
  • Na patelni podsmaż pokrojoną w piórka cebulę razem z posiekanym czosnkiem.
  • Pomidory zmiel blenderem razem z wszystkimi przyprawami.
  • Wlej pomidory na patelnię i zagotuj razem z cebulą i czosnkiem.
  • Zalej gnocchi sosem pomidorowym dodaj pokrojona mozzarellę i oliwki.
  • Wyłóż kluski do naczynia żaroodpornego i piecz przez 30 minut.













1 komentarz:

  1. Właśnie wypróbowałam. Smakuje wyśmienicie :) Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń