środa, 2 października 2013

Kreweki z masłem czosnkowym

Oto najprostszy i najsmaczniejszy według mnie sposób na te słodkowodne skorupiaki. Polecam go wszystkim, którzy nigdy ich nie przyrządzali. Niestety bardzo trudno jest kupić w Polsce świeże krewetki, dlatego użyłam mrożone już obrane krewetki tygrysie.




Składniki:
  • 250g krewetek tygrysich
  • 3 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • zielone liście pietruszki
  • sól, pieprz
Wykonanie:
  • Mrożone krewetki zalej wrzącą wodą na około 10 minut do ich rozmrożenia. 
  • Na patelni rozpuść masło z drobno posiekanym czosnkiem.
  • Krewetki odsącz z wody papierowym ręcznikiem i smaż w maśle około5-6minut.
  • Pod koniec smażenia dodaj posiekaną pietruszkę i dopraw do smaku.


Można je podawać z makaronem jako główne danie albo same w formie przystawki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz