środa, 2 października 2013

Puszysty suflet serowy

Suflet to bardzo delikatna potrawa z jajek, można go przyrządzać na słodko i na słono z różnymi drobno pokrojonymi dodatkami, osobiście polecam robić to danie na śniadanie. Najważniejsza w suflecie jest piana z białek, która nadaje mu puszystość. Bardzo trudno jest zrobić idealny suflet, ponieważ jest wrażliwy na zmianę temperatury i albo wychodzi za mokry, albo za suchy. Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika bo będzie katastrofa, suflet opadnie i już nie urośnie. Do wypieku sufletów potrzebne są kokilki, czyli małe naczynia żaroodporne. Dzisiaj kokilki można kupić w co drugim sklepie z artykułami kuchennymi. Ja swoje kupiłam w jednej z sieciówek za jakieś 8zł/szt jednak widziałam tańsze w sklepie internetowym, nawet w cenie 3,5zł/szt. Takie naczynia są przydatne również do robienia babeczek, albo małych porcji zapiekanych warzyw.



Składniki: ( na 4 suflety)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 0,5 szklanki mleka
  • 50g żółtego sera
  • 1 ząbek czosnku (niekoniecznie)
  • sól, pieprz
Wykonanie:
  • Uszykuj dwie miski i rozbij jajka, do jednej żółtka a do drugiej białka.
  • Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i mleko, rozmieszaj tak aby powstał beszamel.
  • Do miski z żółtkami dodaj utarty na grubych oczkach ser i wymieszaj, następnie dodaj posiekany czosnek i sos beszamelowy ( może być ciepły).
  • Na koniec ubij białka na sztywno i dodaj do pozostałych składników delikatnie mieszając dopóki się nie połączą, należy ostrożnie mieszać, aby ciasto nie straciło puszystości.
  • Foremki wysmaruj masłem i napełnij ciastem.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° przez 15-18 minut.
  • Po wyciągnięciu można posypać startym parmezanem lub ziołami.
Smacznego!



1 komentarz: