poniedziałek, 30 września 2013

Krewetki z dynią i kuskusem w sosie kokosowym


Danie, które jest kolejnym kreatywnym pomysłem na wykorzystanie dyni w kuchni. Pamiętam, że moja mama w tym okresie robiła tylko kompot z dyni, a szkoda :) 100 gram dyni zawiera tylko 15 kcal, a więc dynia nie tuczy, jest lekkostrawna i działa odkwaszająco na organizm. Ponadto zawiera dużo witaminy A odpowiedzialnej za wzrok, włosy, skórę i paznokcie.

Składniki:
  • 400g krewetek tygrysich
  • 1kg dyni Hakkaido
  • 20g oleju kokosowego lub masła
  • 200ml mleka kokosowego
  • 1 pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, kolendra

 Dynia Hakkaido jest mała i w przeciwieństwie do jej większej siostry nie trzeba jej obierać, skórka zmięknie podczas gotowania.

Wykonanie:

Dynię myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię i smażymy dynię na maśle z odrobiną soli, dorzucamy obranego i pokrojonego pomidora oraz posiekany czosnek. Całość smażymy około 15-20 minut, na koniec dodajemy obrane krewetki i podlewamy mlekiem kokosowym. Od momentu wrzucenia krewetek dusimy pod przykryciem przez około 5-6 minut i doprawiamy solą i pieprzem. Ja podaję to danie z kaszą kuskus :)









1 komentarz: