czwartek, 12 września 2013

Racuchy z ananasem

Racuchy mają w sobie coś co przypomina mi dzieciństwo. Pamiętam jak moja Babcia wypiekała je w kuchni. Zapachy roznosiły się po całym domu i wychodziły przez okna na podwórko gdzie bawiłam się z innymi dziećmi.

 

Składniki:
  • 2 szklanki maślanki
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • olej
  • puszka ananasów
  • cukier puder



Wykonanie:
Do miski wlać gęstą maślankę, wbić jajka, dodać sodę, cukier, sól, mąkę i wymieszać wszystko mikserem. Ananasy odsączyć z zalewy i maczać w cieście, smażyć na oleju po 4 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Podawać z cukrem pudrem, ja użyłam jeszcze likieru waniliowego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz