czwartek, 5 września 2013

Knedle ze śliwkami

 Śliwka węgierka "zwykła" to bardzo stara odmiana o bliżej nieokreślonym rodowodzie. Prawdopodobnie pochodzi z Azji Mniejszej, skąd w czasie wojen i wędrówek ludów dostała się do Europy. Do Polski najprawdopodobniej przywędrowała z Węgier i stąd jej polska nazwa.


 Składniki:
1kg ziemniaków
150g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól
25 sztuk śliwki węgierki
bułka tarta
masło
cukier puder

 Wykonanie:
Ziemniaki obrać i ugotować, po ostudzeniu zmielić, dodać mąkę, jajko, sól i całość wymieszać. Podzielić na dwie części i każdą z nich zrolować na stolnicy, tak aby pociąć ciasto na równe kawałki, wielkości śliwek. Śliwki umyć i osuszyć, można je wydrylować, ale ja tego nie zrobiłam, ponieważ łatwiej się lepi kiedy są w całości, po ugotowaniu pestka sama odchodzi :) Knedle wrzucać do gotującej się wody, mieszać aby nie przywarły do dna i gotować 4 minuty od momentu ich wypłynięcia. W rondelku rozgrzać masło z bułką tartą i cukrem pudrem a następnie polać knedle.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz