środa, 11 września 2013

Ratatouille bohemienne jak z Prowansji



Rozpoczął się sezon na paprykę, bakłażana i cukinię, a więc należy to wykorzystać. 
Dzisiaj o balansowaniu pomiędzy kuchnią krajów morza śródziemnego i nie tylko.
Dokonałam analizy przepisów i odkryłam następującą rzecz...
Zaskakujące jest jak różnie nazywać można prawie taką samą potrawę tylko dlatego, że dodamy do niej jeden składnik więcej, bądź dodamy go w większej ilości. 
Każdy w Polsce zna węgierskie Leczo, ale mało osób wie, że składa się ono tylko z pomidorów i papryki, kiedy wkroimy do niego więcej papryki otrzymamy włoską Peperonate, a gdy dorzucimy do garnka jeszcze cukinie otrzymamy andaluzyjskie Pisto. 
Pójdźmy dalej i dodajmy jeszcze bakłażana, to powstanie francuskie Ratatouille, które w Kataloni nazywają Samfainą. 
Ale to nie finał, wszystko wyżej + ziemniaki i już mamy inną popularną na Majorce potrawę, czyli Tumbet.
Grecy na koniec dorzucili jeszcze pokruszony ser feta i nazwali potrawę Briam. 
Co kraj to obyczaj!


Ja skupię się na Ratatoille. Sposobów przygotowania tej potrawy jest również kilka. W niektórych wersjach podsmaża się wszystkie warzywa razem a następnie dodaje pomidory i gotuje. W innych, warzywa piecze się w piekarniku i dopiero potem gotuje razem z sosem pomidorowym. Ratatoille można potraktować jako dodatek do mięsa, lub jako danie główne poprzez dodanie mięsa.
Bakłażan posiada małą gorycz, dlatego przed użyciem zaleca się pokroić go, posypać solą i następnie odstawić na parę minut.




Składniki:
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka zielona
  • 2 pomidory
  • 1 duża cebula
  • 1 bakłażan
  • 4 małe cukinie(lub jedna duża)
  • 200g pieczarek
  • 200g fasolki strączkowej ( mój dodatek osobisty)
  • mięso mielone z wołowiny
  • koncentrat pomidorowy
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • szałwia
  • tymianek
  • cząber
  • pieprz caienne
  • sól


Wykonanie:
Na początek uszykować sobie duży garnek, umyć a następnie pokroić wszystkie warzywa w paski, w kostkę jak kto woli. Ważna jest kolejność dodawania warzyw, jak zrobimy to źle wyjdzie nam tzw. papka.
A wiec, na rozgrzaną w garnku oliwę wrzucamy paprykę, cukinię, fasolę i przykrywamy pokrywką. Po około 15 minutach dodajemy bakłażana i pieczarki. Gotujemy przez 10 minut a w tym czasie na patelni podsmażamy cebulkę z czosnkiem i mięsem mielonym, zalewamy koncentratem i podlewamy ciepłą wodą. Łączymy w garnku wszystkie składniki i dodajemy pokrojone pomidory. Całość gotujemy jeszcze przez 5-10 minut i przyprawiamy ziołami, ostrym pieprzem i dużą ilością soli. Do dekoracji można użyć świeże liście szałwii i natkę pietruszki. Podawać z bagietką czosnkową jako samodzielne danie. Smacznego!  :)





1 komentarz: