niedziela, 1 września 2013

Tarta czekoladowa z borówkami


zacznę od deseru :)


Dla osób ceniących sobie prawdziwy smak czekolady!


Ciasto kruche:
1,25 szklanki mąki
• 100g masła
• 1 jajko
• 2 łyżki kakao


Krem I:
• 300 g śmietany kremówki
• 300 g dobrej jakości czekolady gorzkiej
• 40 g masła
• 2 łyżki likieru czekoladowego

Krem II:
• 4 żółtka
• 4 łyżki cukru
• 100g  gorzkiej czekolady
• 500g serka mascarpone
• 250g śmietanki kremówki

Borówki lub maliny



Przygotowanie ciasta:

Proponuję przesiać kakao z mąką i cukrem pudrem. Na stolnicy dodać masło oraz jajko, uformować kulkę ciasta, zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki na około jedną godzinę. Ciasto wyciągnięte z lodówki jest mniej rzadkie, dlatego łatwiej się je wałkuje. Rozwałkowane ciasto należy ułożyć ostrożnie w formie i piec przez 20min w 150 °.



Przygotowanie kremu I:

Śmietanę zagotować w rondelku, dodać połamaną czekoladę, masło i kieliszek likieru, całość wymieszać i wylać na przestudzone ciasto. Należy taki krem przestudzić i schować z ciastem do lodówki na około 3 godziny. Jeżeli przygotowujecie tarte dla dzieci to proponuję wykorzystać czekoladę mleczną bądź dodać pół szklanki cukru. 


Przygotowanie kremu II:

Żółtka ubić na pulchną masę z cukrem. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Rozpuszczając czekoladę należy uważać, aby nie dostała się do niej woda ponieważ spowoduje ona, że czekolada się nie rozpuści. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodawać partiami lekko przestudzoną czekoladę. Do żółtek dodać śmietanę z czekoladą, serek mascarpone i całość delikatnie i nie zbyt długo mieszać. Pamiętaj, że mascarpone nie lubi być długo mieszany! Wyłóż drugą warstwę kremu na tarte i posyp świeżymi borówkami lub malinami. 

Smacznego!





1 komentarz: