środa, 9 października 2013

Pizzerki drożdżowe

W mojej lodówce parodniowa wędlina, otwarte tydzień temu kabanosy, otwarta puszka anchois i oliwek. Taki stan lodówki zawsze zmusza mnie do zrobienia czegoś pysznego :) Nie lubię kiedy coś się marnuje, ponieważ ciężko przychodzi mi wyrzucanie zepsutego jedzenia, dlatego staram się tego unikać. Zazwyczaj ubolewam nad tym ile fajnych dań można było zrobić z tego co muszę akurat wyrzucić. Pizzerki, to jeden z moich pomysłów na zalegające w lodówce produkty a zarazem alternatywa dla kanapek na uczelnie/do pracy, świetnie smakują również na zimno, dlatego można je przyrządzać na wynos. Domowe są na pewno lepsze niż te z piekarni, a można je zrobić naprawdę szybko.



Składniki:

 na ciasto: (12 pizzerek)
  • 50g drożdży 
  • 1/2 szklanki wody 40° C
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
 na sos:
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • oregano
  • 1/2 łyżeczki soli
Przykładowe dodatki:
  • wędlina/salami
  • ser
  • oliwki
  • pomidory koktajlowe
  • pieczarki
  • kapary
  • anchois
  • rukola

Wykonanie:
  • Zacznij od zagotowania i ostudzenia wody.
  • Do małej miseczki pokrusz drożdże, posyp cukrem i zalej ostudzoną wodą. Aby drożdże trochę popracowały zasyp wierzch jedną łyżką mąki i odstaw na 15 minut.
  • Do większej miski wsyp 3 szklanki mąki, trochę soli, wbij jedno jajko i wlej rozczyn drożdżowy. Urabiaj ciasto aż zacznie odchodzić od ścianek miski. Jeśli będzie za rzadkie dosyp mąki a jeżeli za gęste można dolać trochę mleka.
  • Do urobionego ciasta dolej 2 łyżki oliwy, podziel ciasto na 12 równych kulek, ułóż na stolnicy/blacie i zakryj ręcznikiem kuchennym na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Kiedy kulki ciasta zwiększą swoją objętość posyp je odrobina mąki i wałkuj na małe placki.
  • Posmaruj każdy kawałek sosem według uznania i posyp serem. Ważne jest aby posypać ser zanim zaczniemy układać dodatki, ponieważ dzięki temu nasze składniki ładnie się skleją. 
  • Dodaj swoje ulubione składniki i zapiekaj pizzerki przez 20 minut w 200°C.












1 komentarz: