sobota, 23 stycznia 2021

BEZGLUTENOWE CIASTO Z JABŁKAMI, GRUSZKAMI I PIGWĄ



Ciasto pachnące w całym domu.


Składniki na ciasto:
  • 150 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki z tapioki
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki migdałowej (mielonych migdałów)
  • 50 g mąki kokosowej (wiórków kokosowych)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1 szklanka cukru ( ja dałam ksylitol i cukier kokosowy)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200g masła
  • 50g oleju kokosowego
  • 2 jajka


Owoce:
  • 1 pigwa obrana i pokrojona w kostkę
  • 1,5 kg jabłek boskoop obranych i pokrojonych w plasterki
  • 2 gruszki obrane i pokrojone w plasterki
  • 3 łyżki miodu
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
ETAP 1 (ciasto):
  • Do dużej miski wsyp wszystkie mąki, proszek do pieczenia oraz cukry.
  • Następnie dodaj jajka ,olej kokosowy i pokrojone w kostkę masło.
  • Urabiaj ciasto dłonią aż będzie jednolite.
  • Gotowe ciasto podziel na dwie części, zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 1 godzinę.

ETAP 2 (owoce)
  • Pokrojone w plasterki jabłka i gruszki zalej sokiem z cytryny.
  • Na dużą patelnię wok wsyp cukier trzcinowy i wlej miód.
  • Dodaj pokrojoną w kostkę pigwę i smaż aż zmięknie około 15 minut.
  • Następnie dodaj jabłka i gruszki i smaż kolejne 5 minut.
  • Pod koniec posyp wszystko cynamonem i wymieszaj.

ETAP 3 
  • Przygotuj blaszkę 23/36 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Jedną połowę ciasta wyklej na spodzie blaszki i nałóż owoce.
  • Drugą część ciasta rozwałkuj i przykryj owoce.
  • Ponakłuwaj widelcem ciasto od góry.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut .
  • Po wyjęciu ciasto musi ostygnąć, można je wtedy posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz