sobota, 23 stycznia 2021

GOFRY BEZGLUTENOWE

 

Składniki na 6 gofrów prostokątnych:

  • 50 g mąki ryżowej
  • 50g mąki z tapioki
  • 50 g mąki kasztanowej
  • 400 ml mleka kokosowego Real Thai (1 puszka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 2 łyżki ksylitolu (lub cukru)
  • laska wanili
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olej kokosowy


Wykonanie:

  • Do miski wbij białka jajek i dodaj szczyptę soli, ubijaj pod koniec dodając żółtka.
  • Do drugiej miski wsyp mąki, cukry oraz proszek do pieczenia i wlej mleko kokosowe, następnie wymieszaj.
  • Dodaj ziarenka wanilii i roztopione masło.
  • Zmiksuj wszystko na gładką lejącą się masę i na koniec dodaj ubite jajka.
  • Delikatnie wszystko wymieszaj.
  • Nagrzaną gofrownicę wysmaruj olejem kokosowym i nalej ciasto.
  • Smaż kilka minut.
  • Podawaj z roztopioną czekoladą, kremem kokosowym lub owocami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz