piątek, 25 marca 2016

Tarta cytrynowa PALEO

Wspaniały przepis dla osób, które z jakiś powodów nie tolerują glutenu, jajek, laktozy i cukru. Pomysł ten podesłał mi zespół zagorzałych dietetyków z Dietomatu :)
Jest to propozycja na zastąpienie świątecznego mazurka.



Składniki na ciasto:
  • Wiórki kokosowe 
  • Daktyle suszone 200 g


Składniki na krem:
  • Wiórki kokosowe 200 g ( bez dwutlenku siarki )
  • Mleko kokosowe ( 1 puszka - 400 ml)
  • Cytryna (3 szt)
  • Miód (3 łyżki)
  • Woda 80 ml
  • Żelatyna bezglutenowa





Wykonanie:
  • Zacznij od ciasta: wiórki kokosowe i daktyle zmiel razem przy pomocy blendera, az do uzyskania jednolitej klejącej się, lekko tłustej masy. Tak powstałym ciastem wyklej formę do tart ( 24 cm średnicy). Zapiecz ciasto w piekarniku nastawionym na 180°C z termoobiegiem, przez około 10-15 minut. Po wystudzeniu cista zabierz się za przygotowanie cytrynowej masy.

  • Masa cytrynowa: Zmiksuj wiórki kokosowe na bardzo drobno ( najlepiej młynkiem), wymieszaj je z sokiem wyciśniętym z 3 cytryn ( 70 ml) i mlekiem kokosowym. Do rondelka wlej wodę, miód i skórkę startą z 3 cytryn, gotuj to przez minutę, a następnie dodaj 1/3 masy przygotowanej wcześniej masy. Rozpuść żelatynę według instrukcji na opakowaniu i dodaj do garnka, mieszaj dokładnie i dolewaj powoli resztę masy. Masa gotowa :) poczekaj aż trochę ostygnie i zgęstnieje ( około 1 godzina) wlej na ciasto i schowaj do lodówki na cała noc.






1 komentarz: